Αναρτήθηκε από: redline11 | 28 Ιανουαρίου, 2009

Η κοινωνία της Αρκαδίας αποφασισμένη να προασπίσει το φυσικό κεφάλαιο του όρους Μαίναλου

Από την εκδήλωση στο Λεβίδι

Από την εκδήλωση στο Λεβίδι

Με μεγάλη επιτυχία και παρά την ισχυρή βροχόπτωση ραγματοποιήθηκε την Κυριακή 30/8/2008 στο πολιτιστικό κέντρο του Δήμου Λεβιδίου, εκδήλωση –δημόσια διαβούλευση, με θέμα την αποτροπή εγκατάστασης τσιμεντοβιομηχανίας στο Τοπικό Διαμέρισμα Βλαχέρνας του Δήμου Λεβιδίου  και την προοπτική αειφόρου ανάπτυξης του όρους Μαινάλου.

Σε μια κατάμεστη αίθουσα, οι ομιλητές Τρύφωνας Κολλίντζας, Καθηγητής Οικονομικού Τμήματος του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Attica Bank, Ρίτα Καραβασίλη αρχιτέκτων, τέως γενική Επιθεωρήτρια Περιβάλλοντος του ΠΕΧΩΔΕ, Σάκης Κουρουζίδης, σεισμολόγος, Διευθυντής Ευωνύμου Οικολογικής Βιβλιοθήκης, Τάκης Μπιτούνης, μαθηματικός, Γραμματέας Αναπτυξιακού Συνδέσμου Δυτικής Αττικής, Γιάννης Σακιώτης, πολιτικός επιστήμονας, διευθυντής του περιοδικού ΟΙΚΟΤΟΠΙΑ, Γιάννης Τσελέντης, καθηγητής Ιατρικής Πανεπιστημίου Κρήτης, Διευθυντής της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας για την Μεσόγειο και ο πρόεδρος της εταιρείας Αεί Μαίναλον δικηγόρος Βασίλης Κουνέλης, ανέπτυξαν τα σημαντικότερα ζητήματα που σχετίζονται με τις απειλές που αντιμετωπίζει το Μαίναλο και με εκτενείς και εμπεριστατωμένες εισηγήσεις ανέδειξαν τις πτυχές ενός σχεδίου αποτελεσματικής προστασίας και αειφόρου ανάπτυξης του βουνού που υμνήθηκε όσο κανένα άλλο στην ευρωπαϊκή Αναγέννηση.

Όλaei-mainalon-011οι οι ομιλητές συμφώνησαν ότι, ιδίως μετά τις περσινές καταταστροφικές για τον φυσικό πλούτο της Πελοποννήσου πυρκαγιές, η προάσπιση του όρους Μαίναλο αποτελεί εθνική προτεραιότητα και πρότειναν την υλοποίηση καμπάνιας με στόχο την ανακήρυξη του Μαινάλου σε εθνικό δρυμό.

Στη συζήτηση παρενέβησαν με σύντομες αναφορές που κινήθηκαν στην ίδια κατεύθυνση, ο πρώην Γενικός Γραμματέας Περιφέρειας Κρήτης Θανάσης Καρούντζος, ο δήμαρχος Λεβιδίου Θανάσης Καβουρίνος, ο νομαρχιακός σύμβουλος Γιάννης Γιαννόπουλος και ο πρώην πρόεδρος Δ.Σ. Λεβιδίου, κ. Κουμαρέλας.

aei-mainalon-0141Η πρωτοβουλία της Αεί Μαίναλον και της Οικοτοπίας για την προστασία του Μαίναλου είχε εξαιρετικά ευρεία απήχηση, όπως φάνηκε από την ευρεία κάλυψη του θέματος από τον αθηναϊκό τύπο και ΜΜΕ, τα περιοδικά, ιστοτόπους και μπλογκς του οικολογικού τύπου και από την εξαντλητική ενασχόληση του τοπικού τύπου (εφημερίδες, ραδιόφωνο, μπλογκς).

Ξεχωριστή σημασία έχουν τα μηνύματα σύμπλευσης που απέστειλαν:

–        ο Πρέσβης της Γαλλίας (ως προεδρεύουσας χώρας της Ε.Ε.) Κριστόφ Φαρνό,

–        ο πρόεδρος της Τ.Ε.Δ.Κ.Ν.Α. Δημήτρης Καλογερόπουλος,

–        ο πρόεδρος του Α.Σ.Δ.Α. –που εκπροσωπεί 11 δημάρχους της Δυτικής Αθήνας Λάμπρος Μίχος,

–        ο βουλευτής Αρκαδίας της ΝΔ Πέτρος Τατούλης

–        ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ Δημήτρης Ρέππας,

–        ο Βουλευτής Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Μπανιάς,

–        ο πολιτικός εκπρόσωπος Περιβάλλοντος του ΠΑΣΟΚ βουλευτής Σπύρος Κουβέλης,

–        ο δήμαρχος Χαλανδρίου Γρηγόρης Ζαφειρόπουλος,

–        ο δήμαρχος της Τρίπολης Αλ. Κοτσιάνης,  κ.α. φορείς.

cf80ceb1cebeceb9cebdcf8ccf82Αίσθηση προκάλεσε η θερμή δήλωση συμπαράστασης του προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, του μεγαλύτερου επιστημονικού σωματείου της χώρας Δημήτρη Παξινού, ο οποίος δήλωσε ότι εφαρμόζοντας τις αποφάσεις της Ολομέλειας των δικηγορικών συλλόγων Ελλάδας ο ΔΣΑ συμπαρίσταται και δικαστικά στον αγώνα για την αποτροπή εγκατάστασης της τσιμεντοβιομηχανίας, υιοθετώντας την υπόθεση της Βλαχέρνας ως σοβαρής περιβαλλοντικής απειλής.

dsc001491

Παρέστησαν επίσης οι: Mπάμπης Σταμάτης Πρόεδρος Δ.Σ. Λεβιδίου, Φώτης Σιάννης Γραμματεας Δ.Σ. ΛΕΒΙΔΙΟΥ, Παναγιώτης Κουτσούγερας δημ. σύμβουλος Λεβιδίου και Βαγγέλης Καλόγρης Πρ. Περιβαλλοντικού Συλλογου Μαινάλου, ο πρόεδρος του Συλλόγου Απανταχού Βλαχερναίων Τρίπολης Αν. Τζιώλας και ο πολιτευτής Αρκαδίας Γιώργος Παπαηλιού.

Οι διοργανωτές έδωσαν με τους παρευρισκόμενους ραντεβού συνέχισης των κινητοποιήσεων εν όψει και της εκδίκασης της προσφυγής στο ΣτΕ. Επίσης, δεσμεύθηκαν ότι σύντομα θα ανακοινώσουν σειρά δράσεων στο πλαίσιο καμπάνιας για την ανακήρυξη του Μαίναλο σε εθνικό δρυμό.

_______________________

*Εκτός από τις αναφορές στον κεντρικό τύπο (πρωτοσέλιδο ρεπορτάζ στον Ελεύθερο Τύπο 25/8/2008, την Καθημερινή της Κυριακής 31/8/2008 και την Ελευθεροτυπία), την κάλυψη από όλες τις τοπικές εφημερίδες της Αρκαδίας (έντυπες και ηλεκτρονικές), το θέμα κάλυψε με εκτενές ρεπορτάζ και συνεντεύξεις το ραδιόφωνο Σκάϊ 100,3 στις 26/8/2008, η τηλεόραση του Σκάϊ με ρεπορτάζ και δηλώσεις στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της 25/8/2008, η Αρκαδική Τηλεόραση, το ραδιόφωνο του Δήμου Τρίπολης και η πρωϊνή εκπομπή της ΝΕΤ Πρώτη Γραμμή (Λυριτζής –Οικονόμου) στις 28/8/2008.

Στείλτε την διαμαρτυρία σας και διαδηλώστε μαζί μας την αντίθεση σας για το παραπάνω έργο -συναπόφαση Νομαρχίας και Περιφέρειας Αρκαδίας στις ηλεκτρονικές διευθύνσεις: nomarxis@arcadia.gr και  info@peloponnisos.gr,


Kατηγορίες

Αρέσει σε %d bloggers: