Αναρτήθηκε από: kounelisv | 13 Φεβρουαρίου, 2015

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΑΕΙ ΜΑΙΝΑΛΟΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ ΣΤΗΝ ΧΩΜΑΤΕΡΗ ΜΑΓΟΥΛΑΣ


Το πρόβλημα των απορριμμάτων της Τρίπολης είναι μεγάλο. Η μεταφορά στην πρώην χωματερή της Μαγούλας, μέσα στο Μαίναλο είναι επιλογή απόγνωσης της διοίκησης μπροστά στο πρόβλημα και δεν αποτελεί λύση. Πρέπει να καταβληθούν προσπάθειες από όλους τους φορείς και το ΥΠΕΚΑ για την άμεση ανακούφιση των πολιτών της Τρίπολης, με μεταφορά απορριμμάτων προς όλες τις δυνατές, αλλά και νόμιμες κατευθύνσεις.

Όλοι οι αρμόδιοι φορείς οφείλουν να συνεργαστούν άμεσα και να συνδράμουν τον δήμο στην επίλυση του προβλήματος

Η περιβαλλοντική αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία «ΑΕΙ ΜΑΙΝΑΛΟΝ» από ιδρύσεως της (2008) έχει επισημάνει με δημοσιεύσεις και υπομνήματα της προς όλους τους αρμόδιους φορείς τα περιβαλλοντικά προβλήματα του όρους Μαινάλου. Η διαφύλαξη και υπεράσπιση του περιβάλλοντος της οροσειράς του Μαινάλου είναι χρέος όλων μας, ανεξαρτήτως της περιοχής, που πλήττεται κάθε φορά.

Με αφορμή την απόφαση (49/2015) του δήμου Τρίπολης, για την προσωρινή μεταφορά των απορριμμάτων της πόλης της Τρίπολης, στη θέση «Μαγούλα» της Δημοτικής ενότητας Λεβιδίου, η «Αεί Μαίναλον» θέλει να υπενθυμίσει πως από το έτος 2009, το θέμα της «χωματερής» του δήμου Λεβιδίου μέσα στην καρδιά του Μαινάλου είχε πάρει διαστάσεις με αποτέλεσμα να φθάσει και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μετά από ερώτηση του ευρωβουλευτή Κρίτωνα Αρσένη, αναφερόμενο ως μια από τις δέκα μεγαλύτερες πληγές της Πελοποννήσου.

Αναρωτιόμαστε πως εντός του Όρους Μαινάλου, το οποίο είναι ενταγμένο στο ευρωπαϊκό Δίκτυο NATURA 2000 και για το οποίο αναμένεται η έκδοση Π.Δ., μετά την ολοκλήρωση της διαβούλευσης για την περιβαλλοντική του μελέτη, συνεχίζουν να διατηρούνται ανεξέλεγκτες χωματερές (ΧΑΔΑ) και μάλιστα όταν εδώ και αρκετά χρόνια το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ), υπό το φόβο προστίμων από την Ευρωπαϊκή Ένωση, προέβη στη διαμόρφωση σχεδίου άμεσης δράσης για την σφράγιση τους και την εξάλειψη της ανεξέλεγκτης διάθεσης απορριμμάτων στην Πελοπόννησο. Μάλιστα υπάρχουν σχετικές αποφάσεις για αποκατάσταση ΧΑΔΑ και στην περιοχή μας (απ.5921/27-12-2010, απ.5556/18-11-2013, κ.α.).

Κατανοούμε το μέγεθος του προβλήματος που αντιμετωπίζει ο Δήμος Τρίπολης από το αδιέξοδο στο θέμα της διαχείρισης των αστικών απορριμμάτων. Φρονούμε όμως ό,τι η ελάχιστη λύση στο πρόβλημα δεν μπορεί να περιλαμβάνει την δημιουργία νέων προβλημάτων εις βάρος του περιβάλλοντος.

Ζητούμε λοιπόν, την ανάκληση της απόφασης αυτής και την άμεση αποκατάσταση της ΧΑΔΑ στην θέση «Μαγούλα» της Δημοτικής ενότητας Λεβιδίου, στην καρδιά του Μαινάλου. Η συστράτευση όλων μας καθίσταται για μια ακόμα φορά απαραίτητη για την προστασία του Μαινάλου.

«Αεί Μαίναλον»


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Kατηγορίες

Αρέσει σε %d bloggers: